II. NYITOTT UDVAROK NAPJA

2015. szeptember 21. - mediatorblogger

SZEPTEMBER 26-án megint lesz NYITOTT UDVAROK NAPJA Pécsett!

Ezen a későszeptemberi szombaton 12 és 18 óra között újra megnyitjuk Pécs belvárosának számos ismert és kevésbé ismert belső udvarát. Ezek között szerepel többek között a Nick Udvar, a Hild Udvar, a Pécsi Levéltár udvara, Gajcsi Blanka ötvösművész magánudvara és még több izgalmas helyszín.

Célunk az, hogy a sok színes programon keresztül felhívjuk az emberek figyelmét városunk rejtett értékeire. Ezért idén a fókuszban a pécsi civil szervezetek állnak. A tematikusan felépített helyszínek és programok mind azt szolgálják, hogy a látogatók megismerhessék a résztvevő egyesületek, alapítványok, szervezetek tevékenységét, hogy az előadók és a nézők „nyissanak” egymás felé. 

Az udvarokban idén is sok zene, izgalmas foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek, kiállítások és egyéb kikapcsolódási lehetőségek várják a látogatókat.

Sok szeretettel várunk Benneteket!

RÉSZLETES PROGRAM A FESZTIVÁLOZÁS MENÜ ALATT!

 

LAFARGE termékfejlesztő műhely

A LAFARGE magyarországi cementgyára  kiemelt figyelmet fordít arra, hogy támogassa a régióban található kreatív iparban tevékenykedő közösségeket, így sikerült beindítanunk egy együttműködést a concrete termékfejlesztő műhelyünk és a cementgyár marketing kommunikációs részlegével.

Ennek első lépéseként, betonburkolatos pendrive-ot és bortartót terveztünk a cégnek.

A tervezésben 3 alkotó vett részt. Fejes István szobrász, Szelényi Gabi restaurátor, Oláh Enikő grafikus

 

 

 

 

Lafarge kirakós

A Lafarge Cementgyár felkérésére, gyereknapra terveztünk betonból kirakós játékokat. Az origami hagulatában megálmodott macska és nyúl nagy sikert aratott. A foglalkozáson a gyerekek nem csak kirakhatták az elemekből az állatfigurákat, de be is festhették, dekorálhatták azokat. 

 

A termék olyan sikert aratott, hogy a pécsi Nick Galériában megrendezett Beton Kiállításra is bekerült.

 

Hősök tere workshop

A Khetanipe Egyesület felkérésére vettünk részt a Hősök terének megújítási programjában. Olyan térelemek kitalálása és megtervezése volt a feladatunk, ami tartós és nehezen rongálható, és a helyi egyesület tagjai el tudnak készíteni. Így született meg egy 9 elemből álló óriás pad, amin ülni, ugráni, de még sakkozni is lehet. Egy 3 napos workshop keretében a környéken lakó iskolás gyerekek bevonásával olyan térelemek születtek, amelyek nemcsak praktikusak és mutatósak, de az újrahasznosítás fontosságára és lehetőségeire is felhívják a figyelmet. A foglalkozáson megmutattuk az érdeklődőknek, hogyan lehet a háztáji hulladékanyag felhasználásával olyan használati tárgyakat önteni betonból, amelyek az otthonainkat is szebbé és környezettudatosabbá tehetik.

529532_589499954420437_2104661938_n.jpg

A tervek 

tervek ulokhoz.jpgA foglalkozásra sok gyerek és sok ötlet érkezett. 

 

 

 

A helyi fiatal kőműves tanulók lelkes munkájával készülnek az elemek.

ERFO project

Az ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft. által kiírt pályázatnak nyertesi lettünk. Egy fél évig tartó termékfejlesztői munkán vagyunk túl, amely sikeres prezentációval zárult. Megváltozott munkaképességű ill. fogyatékos emberek egészségi állapotának illetve fogyatékosságának megfelelő munkavégzésre alkalmas termékeket kellett fejlesztenünk. Célunk volt az itt dolgozók kreativitását előhozni, önbizalmukat növelő képességeiket fejleszteni.Fontosnak gondoltunk egy olyan gyártási folyamat létrehozását mind a 3 terméktipusnál, ami környezettudatos, kézműves technikákat magában foglaló és újrahasznosításon alapul. Az anyagok újrhasznosításával csökkenthettük az Erfo üzemeiben keletkező hulladék mennyiségét. 

 

 

Concrete hipertufa workshop

1kicsike.jpg

 

A hipertufa workshophon olyan saját fejlesztésű betonkeveréket ismerhettek meg a résztvevők, aminek segítségével természetbarátabb és újrahasznosítható eljárással lehetett készíteni használati tárgyakat otthonunkba, kertünkbe, vagy akár ajándékba.

 

Workshop gyerekeknek

A Zsolnay-negyedbe pécsi civil szervezetek önálló vállalkozások, egyesületek, alapítványok foglalkozásai költöznek be a Herkules-kút melletti két terembe és a teraszra. A Herkules műhelyben hetente rendszeres foglalkozást tart az egyesületünk több tagja is.

Újrahasznosítás, kreativitás, innováció a Herkules műhelyben. 

Hasznát kábelek, csatlakozók, vezetékek, és sok sok műanyag olvasztásával ékszereket készítettünk.

A papír újrahasznosítása nagyon kedvelt a gyerekek körében. A foglalkozásokra már szelektíven gyűjtetünk alapanyagokat amiből aztán új játék, ékszer és dekorációs tárgy is készülhet.

 

 

 

 

PÁRNART

 Az egyesület pályázatot írt ki olyan kreatív alkotók számára akik ki szeretnék próbálni magukat a lakástextil tervezésben. A legjobbnak ítélt műveket el is készítettük a varróműhelyünkbe és a párnákat kiállítottuk  Pécs számos kávézójában, kultkocsmájában, éttermében. 

parnart.jpg

 

KERTI PAVILON- KÉMES

Fenntartható Ormánság Nonprofit Közhasznú Kft.-t az Ormánsági Kistérségi Ifjúságsegítő Szolgálat (OKISZ) munkacsoport hívta éltre 2009 decemberében, mely tíz éve foglalkozik felkereső ifjúsági munkával az Ormánságban. 
A munka során a fiatalok a globális nevelés módszerének segítségével megismerkednek a különböző hulladékfajtákkal és annak felhasználási módjával. A workshop célja, hogy olyan használható alkotás szülessen, amely nem újabb hulladékot termel, hanem valóban a célnak megfelelő építmény keletkezik, azaz a hulladék újrahasznosul. A már rendelkezésre álló raklapok mellé, egyéb más hulladékok kerülnek, melyek segítségével egy kisebb építményt, úgynevezett filagóriát építünk a fiatalokkal. A közös tervezéstől kezdve a szükséges hulladék beszerzéséig, minden lépésbe bevonjuk a fiatalokat. A workshop két vezetője Szolga Hajnal (reart) és Oláh Enikő (mediátor) voltak.